Bliv klar til pædagoguddannelsen på 1 år

Studievalg

Drømmer du om at starte din karriere som pædagog, men har brug for en hurtig vej til at opnå dine mål? Med en HF pædagogfagpakke kan du blive klar til at studere på pædagoguddannelsen inden for blot 1 år. Her tager du de nødvendige fag, der kræves for at ansøge om optagelse gennem kvote 2.

På KVUC (Københavns Voksenuddannelsescenter) har du mulighed for at tage de krævede fag, der giver adgang til pædagoguddannelsen med den særlige pædagogfagpakke på HF. Det er en effektiv måde at forberede dig på, og du kommer til at studere sammen med andre kursister, der også har planer om at søge optagelse på pædagoguddannelsen.

For at give dig et indblik i, hvad der gør en fagpakke attraktiv og hvordan den adskiller sig fra en almindelig HF, har vi hos studentum.dk talt med Jannie, der i øjeblikket følger pædagogfagpakken og har ansøgt om optagelse på pædagoguddannelsen til sommer. Er du nysgerrig? Så læs videre.

HF fagpakke vs. almindelig HF

En af de første spørgsmål, der opstår, når det drejer sig om HF fagpakker, er sandsynligvis, hvorfor man skal vælge dem frem for en almindelig HF. Hvilke fordele og ulemper er der ved at vælge en fagpakke?

For Jannie var en af de store fordele ved at vælge en HF pædagogfagpakke, at hun som 34-årig og enlig mor ønskede at starte pædagoguddannelsen så hurtigt som muligt. En fuld HF virkede ikke særligt overskuelig i forhold til hendes tidsplan og ressourcer. På pædagogfagpakken bruger Jannie 25 timer om ugen på skolen, og det tager kun et år at fuldføre den.

I pædagogfagpakken indgår de obligatoriske fag, der kræves for at ansøge om optagelse på pædagoguddannelsen gennem kvote 2: Dansk A, Engelsk B og Samfundsfag C. Derudover har man på KVUC mulighed for at vælge et tilvalgsfag, enten psykologi C eller kulturforståelse C.

En værdifuld aspekt ved pædagogfagpakken er, ifølge Jannie, det tætte fællesskab. Hun følger hele året sammen med de samme medstuderende, hvilket har stor betydning for den sociale del af studiet, da man lærer hinanden godt at kende. Det er en fordel, at klassen har en bred aldersspredning, hvilket giver variation og forskellige perspektiver.

En potentiel ulempe, afhængig af ens situation og synspunkt, er, at man skal ansøge om optagelse på pædagoguddannelsen gennem kvote 2, da det ikke er muligt at søge med et gennemsnit fra en fuld HF eller STX. Optagelse kræver, at man har bestået fagene, og andre faktorer som erhvervserfaring bliver også overvejet, hvilket er fornuftigt, især hvis man har arbejdet i flere år.

Forskellen mellem almindelig HF og HF fagpakke

Det er tydeligt, at den mest iøjnefaldende forskel mellem en almindelig HF og en HF fagpakke er den forkortede studietid. HF fagpakken er kortere, fordi man kun tager de nødvendige fag, og dette tiltalte Jannie:

“For mig ville det have været svært at tage matematik, da mine styrker ligger inden for sprog. Så det har været meget positivt, at jeg har kunnet fokusere på fag, hvor jeg er stærk, især fordi jeg er 34 år, og det er lang tid siden, jeg gik i folkeskole. Det var vigtigt for mig at vælge noget, jeg vidste, jeg var god til, og som var overkommeligt at komme i gang med.”

Jannie bemærkede også, at hendes undervisere lagde vægt på det menneskelige og sociale aspekt i deres undervisning, hvilket gjorde emner som social arv og socialrealisme relevante i fag som dansk og engelsk. Det virkede som om, underviserne forsøgte at inddrage emner, som interesserede eleverne, hvilket er lettere, når hele klassen har en fælles interesse for det pædagogiske område.

Få en ekstra chance på KVUC

En af de betydelige fordele, som Jannie påpeger, er den frihed, som KVUC giver gennem HF fagpakken. Hendes råd til andre, der overvejer videreuddannelse, men finder det uoverskueligt, er at vælge HF’en som fagpakke, hvis man allerede har besluttet sig for at tage en pædagoguddannelse eller en anden uddannelse.

En anden særlig fordel, som Jannie oplever, er den nære kontakt, hun har haft med underviserne på KVUC. Dette har været særligt tydeligt i situationer, hvor nogle elever har haft svære perioder, eller når Jannies datter havde skoldkopper i to uger, og hun måtte være hjemme. I stedet for at registrere masser af fravær, gav underviserne hende mulighed for at arbejde hjemmefra, omplannede timer og leveringsfrister.

“Jeg synes, der er et rigtig godt personligt forhold til skolen, og de har en klar målsætning om at hjælpe folk med at gennemføre,” forklarer Jannie. Hun mener generelt, at skolen giver en ekstra chance til dem, der måske først sent i livet er blevet klar til uddannelse.

Så hvis du drømmer om at blive pædagog, og ønsker en hurtig og effektiv vej, kan HF pædagogfagpakken på KVUC være den rette vej for dig. Find mere information om pædagogfagpakken på KVUC lige her.

Skriv en kommentar