Adgang til Din Patientjournal i Danmark: Vejledning og Muligheder

Hvis du ønsker at få adgang til dine sundhedsoplysninger og patientjournal i Danmark, er der forskellige muligheder til rådighed for dig. Her er en guide til, hvordan du kan få adgang til dele af din journal og hvad du kan forvente:

Få Adgang til Dele af Din Journal

Der er to hovedplatforme, hvor dele af din patientjournal er tilgængelige:

Min Sundhedsplatform

  • Min Sundhedsplatform er en online platform, der indeholder følgende journaloplysninger:
    • Journalnotater fra dine undersøgelser, behandlinger og akutte/ambulante besøg.
    • Besøgssammendrag fra dine undersøgelser, behandlinger og akutte/ambulante besøg.
    • Dine aktuelle diagnoser.
    • Information om prøvesvar.
    • Oplysninger om dine eventuelle allergier.
  • Journalnotater er sammensætninger af forskellige oplysninger fra din patientjournal og giver dig et overblik over din behandling. De inkluderer noter fra læger, sygeplejersker, fysioterapeuter og diætister. Disse notater vises, når sundhedspersonalet har ført og godkendt din journal, hvilket kan tage op til to dage. Det er vigtigt at bemærke, at journalnotater normalt er skrevet i et lægefagligt sprog og kan være svære at forstå.
  • Besøgssammendrag er oprettet for at give dig en forståelig oversigt over dit besøg eller indlæggelse. Det inkluderer oplysninger om formålet med dit besøg, resultaterne af besøget, målinger som blodtryk og temperatur, ordinationer og opfølgning efter dit besøg.

Hvem Har Adgang til Besøgssammendrag og Journalnotater?

På Min Sundhedsplatform kan du se en liste over sundhedspersonale, der har været involveret i dit forløb. Dette kan omfatte fagfolk, du måske ikke personligt har haft kontakt med. Det afspejler, at der ofte er mange forskellige sundhedsfaglige involveret i din behandling.

Sundhed.dk

  • Sundhed.dk indeholder journaloplysninger fra alle offentlige hospitaler, du har haft kontakt med. Dette omfatter udskrivningsbreve, også kendt som epikriser, samt lægenotater fra din patientjournal. Disse oplysninger findes i Sundhedsjournalen på Sundhed.dk og går tilbage til 2008.
  • I din Sundhedsjournal på Sundhed.dk kan du finde oplysninger om, hvornår dine forløb startede og afsluttede, afdelingen og hospitalet, hvor behandlingen fandt sted, diagnoser i forløbet, udskrivningsbreve (epikriser), journalnotater og information om allergier.

Hvem Har Adgang til Din Sundhedsjournal på Sundhed.dk?

Udover dig selv har kun sundhedspersonale på hospitalet, praktiserende læger og speciallæger adgang til journaldata i din Sundhedsjournal. Du kan se, hvem der har haft adgang til dine sundhedsdata i menupunktet ‘Log’.

Søge om Aktindsigt for Adgang til Hele Din Patientjournal

Hvis du ønsker adgang til hele din patientjournal, inklusive oplysninger såsom sygeplejeobservationer og lægefaglige vurderinger, der normalt bruges til personalets egen information, skal du søge om aktindsigt. For at gøre dette, skal du henvende dig til det hospital, hvor du er blevet undersøgt og behandlet.

Hjælp til Lægelatin

Sundhedsoplysninger og journalnotater kan være skrevet i et lægefagligt sprog, der kan være svært at forstå for personer uden sundhedsfaglig baggrund. Hvis du har brug for hjælp til at forstå indholdet i din journal, kan du kontakte den relevante afdeling for assistance med at “oversætte” indholdet til mere forståeligt sprog.

Adgang til Børns Sundhedsjournaler

For forældre er det vigtigt at bemærke, at du ikke automatisk har adgang til dine børns sundhedsjournaler. Hvis du ønsker adgang til dine børns e-journaler, skal du søge om aktindsigt på det hospital, hvor behandlingen har fundet sted. Du kan normalt få adgang til din egen Sundhedsjournal, når du er fyldt 15 år.

Fuldmagt til Pårørende

Hvis du ønsker, at pårørende skal have adgang til dine sundhedsoplysninger, kan du give dem fuldmagt til din profil på Min Sundhedsplatform. Dette kræver, at både du og den pårørende personligt møder op på den relevante afdeling for at arrangere dette. Fuldmagten skal normalt fornyes årligt.

Bemærk

  • Bemærk, at hverken Sundhed.dk eller Min Sundhedsplatform indeholder journaloplysninger fra private hospitaler eller praktiserende læger.
  • Du kan downloade appen MinSP for nem og hurtig adgang til Min Sundhedsplatform på din smartphone.
  • Har du spørgsmål om besøgssammendrag eller andre sundhedsdata, bør du kontakte den hospitalsafdeling, hvor du er tilknyttet, for yderligere hjælp og information.

Skriv en kommentar