MitID erstatter NemID: Hvad betyder det for dig?

Hvad er MitID?

MitID er den næste generation af NemID, den velkendte identifikationsløsning, som vi bruger til at logge ind på netbanker, offentlige hjemmesider og når vi handler online. MitID består af et brugernavn, en adgangskode og en kode, præcis som vi kender det fra NemID.

Password: Sådan laver du et sikkert kodeord

Forskellen mellem MitID og NemID

Den mest iøjnefaldende forskel mellem MitID og NemID er, at MitID ikke længere kræver et fysisk papnøglekort, som vi har været vant til med NemID. Selvom papnøglekortet tidligere blev betragtet som en sikker metode til identifikation, har det vist sig at have visse ulemper. Der har været tilfælde, hvor it-kriminelle har forsøgt at lokke borgere til at dele billeder af deres nøglekort ved hjælp af falske SMS’er eller endda stjæle de fysiske kort.

For at øge sikkerheden og effektiviteten har man valgt at skifte til mere digitale løsninger.

Alternativer til det fysiske NemID-nøglekort

Hvis du i øjeblikket bruger det fysiske nøglekort til NemID, skal du vælge en af de fire følgende løsninger med overgangen til MitID:

  1. MitID som app til smartphone eller tablet: Denne app fungerer på samme måde som NemID nøgleappen, som mange allerede bruger.
  2. MitID kodeviser: En lille elektronisk enhed, der genererer en engangskode hver gang, du skal bruge MitID.
  3. MitID chip: Designet til dem, der ofte skal identificere sig eller arbejder med følsomme oplysninger.
  4. MitID kodeoplæser: En enhed, der viser en engangskode og kan også læse koden højt for dig, ideel for brugere med nedsat syn.

Besked om forsøg på login

En anden bemærkelsesværdig ændring er, at du vil modtage besked, hvis nogen forsøger at logge ind med dit MitID. Dette vil kræve, at du ændrer din adgangskode for at sikre din konto.

De fleste telefoner er kompatible med MitID-appen, men der er undtagelser, som du kan finde på Digitaliseringsstyrelsen og Finans Danmarks MitID-hjemmeside.

Hvornår og hvordan skifter vi til MitID?

Overgangen til MitID begyndte i oktober 2021, og man forventer, at systemet vil være fuldt implementeret i løbet af 2022. Efter den 31. oktober er det ikke længere muligt at oprette MitID via din bank. NemID vil heller ikke længere være gyldigt til netbank, mobilbank og kortbetalinger.

I stedet kan du oprette MitID på www.mitid.dk ved at scanne dit pas i MitID-appen eller besøge Borgerservice. Nogle skal muligvis også opdatere de ID-oplysninger, der er knyttet til NemID. Digitaliseringsstyrelsen vil informere dig via Digital Post, hvis det er nødvendigt.

Vær opmærksom på, at du ikke bør smide dit NemID væk, inden du modtager besked fra din bank eller Digitaliseringsstyrelsen om at stoppe brugen af det gamle system.

Sådan godkender du kortbetalinger med MitID

Fra nu af skal du bruge MitID til at godkende kortbetalinger online. Indtil begyndelsen af 2023 er der tre muligheder for godkendelse:

  1. MitID-appen
  2. Kombination af sms-kode og personligt kodeord, hvis din telefon kan modtage SMS’er. Du skal oprette dette på Nets’ hjemmeside.
  3. Mobilbetalingsløsninger som MobilePay, hvis webshoppen understøtter det.

Hvis du ikke kan bruge nogen af disse muligheder, bør du kontakte din bank for rådgivning. Bemærk, at MitID kodeviser og kodeoplæser først kan bruges fra begyndelsen af 2023.

Mistet MitID-appen eller din telefon?

Hvis du mister din telefon eller sletter MitID-appen uden backup, kan du genoprette den ved hjælp af dit NemID via www.mitid.dk. Hvis du mister både MitID-appen og dit NemID, kan du få udstedt et nyt NemID hos Digitaliseringsstyrelsen.

Husk at spærre din MitID-app, hvis du mister din telefon. Dette kan gøres via Mitid.dk.

Hvad med NemID?

Hvis du bliver bedt om at opdatere dine NemID-oplysninger for at få MitID, men din telefon ikke understøtter valideringen, kan du fortsat bruge NemID-appen. NemID vil forblive gyldigt indtil juni 2023.

Undgå svindel

Overgangen fra NemID til MitID er en mulighed for svindlere at forsøge at få adgang til dine oplysninger. Vær opmærksom på, at offentlige myndigheder, politiet eller din bank aldrig vil bede om at udlevere dit bruger-ID eller kodeord, hverken til NemID eller MitID.

Brug appen “Mit digitale selvforsvar” til at holde dig opdateret omkring svindelforsøg. Yderligere information kan findes på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside.

Forbrugerrådet Tænk støtter udfasningen af papnøglekortet med ID-nøgler i forbindelse med overgangen til MitID. De arbejder for at forbrugere, der opfører sig ansvarligt, ikke kommer til at hæfte for svindel, selvom svindlerne har fået fat i adgangskoder eller lignende. Vær sikker og forsvar dig selv online.

Skriv en kommentar